GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

Vill önska er en fin jul och ett mysigt slut på detta år.
Hoppas ni får fira (helst vara lite lediga) och får fina julklappar.
Jag firar jul i Jämtland och det snöar stora fina flingor idag, lagom kallt -7 grader och jag är lite ledig, förutom ett visst "extra knäck" som jag var ute på imorse (bild kommer nedanför). Jag har öppnat lite klappar redan, min sambo gav mig en superpannlampa som skulle vara extra bra vid/för mörkerseende, och en väska (en sån liten man har närmast kroppen) för pass och pengar. Tips! Har du glömt julklapp till nån, ge ett bidrag till barnhemmet och skriv på ett fint kort. För dom är 10kr tre mål mat som sagt, så du kan hjälpa, mätta och göra skillnad. Snart är 2012 slut och då är det nära februari 2013 då åker jag... 
 
Tänk gärna extra på kidsen i jul!
Bankgiro: 456-2534
märk ditt bidrag "sowi"
 
 (God Jul från tomten i Jämtland, om tomten själv får bestämma så rider "han")

Globala Mål

"Hälsofrämjande arbete är den process som ger människor möjligheter att öka kontrollen över sin hälsa och förbättra den. För att nå ett fullständigt fysisky, pyskiskt. mentalt och socialt välbefinnande måste individen eller gruppen kunna identifiera sina strävanden och bli medvetna om dem, tillfredställa sina behov och förändra eller bemästra miljön. Hälsa ska därför ses som en resurs i vardagslivet och inte som målet i tillvaron."  (Ottawamanifestet, 1986)
 
 
 
(Lyckan att få dricka coca cola med sina vänner)

Styr mot ny kurs

Hej!
Det blir lite dåligt med uppdatering just nu, egentligen börjar min praktik i februari v.9, så jag måste hinna med vanlig skola också. Jag valde att starta lite tidigare med mitt projekt då jag tycker att 10 veckor känns lite ont om tid att nå det resultat jag vill. Jag passerar snart halvtid på min utbildning, det går fort. Jag räknade just att jag läst 11 kurser hitills:
 

Grundläggande folkhälsovetenskap

Vetenskaplig metod

Introduktion till Sociologi

Sociologisk metod

Hälsans bestämningsfaktorer

Folkhälsosjukdomar

Sociologins klassiker

Arbete och samhälle i förändring

Epidemiologi I – Vad bestämmer folkhälsan 

Hälsokommunikation 

Utvärdering

 

Jag började på 12:e kursen idag som heter Hälsofrämjande arbete I. Så här beskriver studiehandledningen syftet med denna kurs- "Kursen syftar till att studenten ska förvärva grundläggande kunskaper om strategier, teorier och metoder för folkhälsoarbete, med en inriktning mot hälsofrämjande arbete och projektledning". Det låter ju som något jag kan ha använding av just nu och inför det som komma skall. Innan v.9 ska jag också hinna med Epidemoiloigi B.

Jag får ofta frågan- Vad blir jag när jag är klar? Jag läser alltså en folkhälsoutbildning med inrikting på samhälle och projektledning. Våra kurser är ofta inriktade efter hur man arbetar i/under projekt. Jag kan inte påstå att jag har en titel när jag är klar, jag har flera. Målet med min utbildning för mig är att "plocka" poängen inom ett område jag är intresserad av, så att jag sen kan arbeta med folks hälsa.

(Status: Just nu hemma hos mig)

 

 

TACK till LINA RUNESSON som hälper mig att hjälpa barnen!

Glad Lucia i dubbel bemärkelse!

Idag har jag varit hela dagen på ICA i Järpen. Ingrid och Gunnel som äger butiken var i våras och hälsade på barnen efter att ha samlat in pengar, dom stödjer också på regelbunden basis. Jag har tur för Ingrid ska åka med mig i februari. Det känns tryggt, eller som jag sagt hela dan kul för mig men Ingrid vet ju inte vad hon gett sig in på som ska resa med mig :) 
Ingrid brinner otroligt mycket för detta och det var också ICA Järpen som sponsrade med fikat som jag har sålt idag som bestog av tunnbröd med julskinka, julmust, kaffe, glögg och två sorters bullar- för 20kr. För övrigt så är ICA Järpen världens trevligast butik, personalen är så snäll och det är alltid fräscht där. Dessutom sponsrar dom till att närmare 100 barn får en utbildning och ett bättre liv. Julhandla där!
Så hur mycket kan vi skicka till barnhemmet efter dagens luciafika...?
 
4000kr
 
Tack alla fina snälla människor som bidragit till en GLAD LUCIA!
 
 
(Ingrid framför fikabordet, där vi också visade bilder från barnhemmet och sålde julkort)
 
Ps. jag tappade telefonen på fjället igår så bildkvalitén får ni ursäkta ett tag.

Packlista

Idag fick jag ett mail av min handledare, jag bad om en packlista för jag tänkte nog att det var en del saker jag inte själv skulle komma på att packa som kommer att vara användbart. Barnhemmet ligger ute på "landsbygden" så elen är inte att lita på. Ni som känner mig kommer nog att skratta lite, ni globeltrotters där ute tycker väl att det är väl vad man vanligtvis har med sig och till er övriga som inte förstår meningen med detta inlägg- såhär brukar min packlista inte se ut riktigt :)

Pannlampa
Resorb(vätskeersättning)
Öronproppar
Lakan (1 att ligga på, 1 att ha som täcke)
Kudde
Varmakoppen
Hårdbröd
Sånt som kan förvaras i rumstemp att äta (tuber, konserver, torrvaror) 
Sarong
Handduk
Skrubbhandske 
Mediciner
"Det var det jag kom på nu, mycket finns såklart att köpa där, myggnät, tvättmedel mm....
Nåt du funderar på? Skrubbhanske kan va skönt eftersom det inte finns rinnande vatten så kan de va skönt o skrubba av sig all smuts."
 
 

Välkommen på Lucia

Imorgon är det Lucia!
Kom och fira/fika med mig på ICA i Järpen mellan 10-17
 
 
(Annons från årebladet v.50)

Så är det...

 
 
10kr är 3 mål mat till ett barn

20kr ger medicin mot malaria som kan rädda liv

 30kr kostar en skolbok

300kr ger ett barn mat en hel månad
 
(Källa: Stifftelsen Make a difference)
 
 
TACK DANIEL ERIKSSON för ditt generösa bidrag!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hur gör man?

Det finns flera enkla sätt att gå tillväga för dig som vill ge ett bidrag:
 

BANKGIRO: 456-2534 "sowi"
 
BLI MÅNADSGIVARE:
(för detta finns två alternativ)
Lägg in en stående överföring till barnhemmets konto nr i Handelsbanken
Clearingnummer: 6378, kontonummer: 631 982 868.

  Du kan också göra betalningar till Bankgiro 456-2534.

Du kan  förslagsvis lägga in en betalning för några månader åt gången

 då dras de automatiskt det datum för varje månad du angett.

 

PAYPAL 

(via barnhemmets hemsida, klicka på direktlänken längst upp på min blogg)

 

 

På barnhemmets sida finns också information, bilder, filmer och även där en blogg.

Gå gärna in och läs och se hur dom har det!

Bilden visar Elina och Mikaela, när de målat och byggt toaletter. Dom har tillsammans med Leif LindströmOlle Grönvalls och Holger Gunnarsson startat stiftelsen Make a difference.

 

 

 


Det går snabbt nu...

Igår var jag i Östersund och vaccinerade mig mot gula febern, det är något man måste göra för att få komma in i Afrika. Snabbt gick det, hann inte räkna till 3, och gjorde inte ont- liten nål :) Nu ska jag bara förnya passet så är jag redo att åka! Dom andra sprutorna som rekomeneras har jag sedan tidigare. Passade på att få malariaprofylax på recept också. Enligt smittskyddsinsitiutet dör över en miljon barn i Afrika varje år i malaria. För endast 20kr (en tjuga, tjugi spänn, en sedel med en tant med hatt) kan Du ändra på detta, det är nämligen summan för medicin mot malaria till ett barn som kan rädda ett liv. 
 
 
 
Märk ditt bidrag som räddar ett barn från att dö i malaria med "sowi"
 
Hoppas ni har en lika fin vinterdag som jag :)
 
 
 
 
 
 

Julkort och planeringsmöte

Hej!
Ikväll har jag haft planeringsmöte med min handledare Elina. Vi kom på många bra idéer och tankar kring mitt projekt, man skulle vilja ha hur mycket tid som helst-flera timmar på dygnet. Vill ni veta mera om Elinas många resor till barnhemmet klickar ni bara på länken ovan.

 Jag hämtade också min första pengabörsa och jättesöta julkort som jag säljer 50kr för en bunt om 10st (direkt till barnhemmet). Tycker jag verkligen ni ska slå till på, jag befinner mig allt imellan Åre-Östersund med omnäjd och kan leverera fram till dörren om det skulle vara så, skicka går också bra. Kanske någon som kan sälja på sitt jobb?

Hör av er :)

 

 Endast 5minuter efter bloggens födelse kom en generös donation TACK

JYOTHI SWAHN

 

 

(har fler bigragit med 100kr eller mer maila gärna då jag ännu ej får uppgifter varje vecka-detta kommer)

 

Hoppas ni mår bra och känner er pigga i julkylan, köp julkort (mina julkort!) och gör fler än en glad :)

 

//Sophie

 

 


Nu kör vi!

Hej!
 
Vad kul att Du är här, hoppas Du vill följa med på min resa fram och till Ghana 2013. Genom min praktikplats har jag som mål att samla pengar och en del andra behövande donationer till ett barnhem i en liten by som heter Akwakwaa. Barnhemmet starades och drivs av madam Charity Mensah, och där bor lite drygt 90 barn i åldrarna 1 dag - 15 år.  barnhemmet finns också en registrerad och godkänd skola. 
 
Jag vill se till att de har mätta magar, rent vattentillgång till sjukvård och mediciner och att de ska kunna ha möjlighet till skolgång
Allt detta ses som en självklarhet för oss, men det är inget som tillhör deras vardag!
 
Hjälp mig att hjälpa till en bättre framtid! Alla donationer går oavkortat till barnhemmet. Alla bidrag mottages varmt, men du som bidrar med 100kr eller mer publicerar jag med namn här på bloggen. Märk ditt bidrag med "sowi-ditt namn". Tack!