Glad Påsk från Sverige

Hej!
Glad Påsk på alla! Hoppas det ser lika ut, utanför ert fönser som hos mig. Sol, sol, sol och lite snö. Vet inte hur kallt det är har inte kollat. Är tillbaka i Jämtland, Östersund. Det känns bra, längtade hem sista dagen faktiskt. Det brukar ju vara så när man ställer in sig på att åka, eller åka hem vill man bara vara på slutdestinationen. Fick blommor på flygplatsen och påskägg, så jag har det bra! Har fått bra vanor nu efter att ha slutat följa klocka och gå mer efter den inre klockan, så jag somnar tidigt och vaknar när det är ljust. Därför har jag varit uppe ett tag, so jättegott i min egen säng utan öronproppar och nån tupp som gol! haha. Sitter och laddar in bilder och filmer, har både från telefonen och på ett USB, har såklart ett USB som blev kvar i Ghana också men det kommer hem om 2-8 veckor. Den som väntar på något gott...
Det har varit trist att det funkat så dåligt med tekniken i Ghana, jag hade inte räknat med att det skulle funka bra men så dåligt som det har varit hade jag heller inte räknat med. Det har varit light off varje dag, ibland ett dygn. På vissa ställen finns det generatorer men det går inte att surfa på nätet, det är segare än när man körde via telefonuppkopplingsmodem för 15 år sen. Så tyvärr kunde jag ju glömma att ladda blider som ni förstår. Det jag hade kunna göra vad att köpa till extra surfpaket i mobilen, om jag hade haft med mig en smartphone som funakt. Det hade jag inte, och det var inte heller därför jag åkte dit ;) Föresten hade det inte hjälpt mig heller eftersom även telenätet kraschade. Har ändå vart skönt att detoxat lite från telefoner, internet, speglar, klockor, TV, kaffe, godis förutom en och annan snickers som kan ha slunkit ner.
Blev en smuta matförgiftad på flyget hem igår, reste över 24h, lovely! Väl på flyget mellan Stockholm-Östersund sitter jag och njuter en kopp te och räknar sekunderna, då börjar tjejen brevid mig att spy. Tur att jag har varit där jag vart och sett det jag sett, bacillskräck har jag också detoxatbort i princip :D
 
Hoppas att vardagen väntar en liten stund med att göra sig påmind, perfekt att komma hem mitt i påsk iaf. Idag ska jag njuta av att bara vara med Daniel och familjen. Visa bilder och äta, dricka kaffe ska jag börja med igen också tror jag :)
Har så mycket att berätta och visa, har skrivit ner för varje dag och filmat på barnhemmet och så.
Börjar med att bildbomba lite, har en del att ta igen nu!
Tar lite blandade för att visa er hur en vanlig dag kan se ut på barnhemmet...
 
 
 
 
 
Såhär såg mitt och Ingrids kök ut, man fick ha pannlampa mest hela tiden eftersom det inte fanns el. Bilden är tagen med supermycket blixt :) ser jag svettig ut? Det var jag ;) 
 
Johanna var den mest sjukvårdskunniga av oss alla här sköter hon Georges sår på fötterna. Det kan vara frustrerande att ta hand om sår i Ghana, dels för att det är barn och dom förstår inte allvaret med att dom måste komma och byta plåster och bandage varje dag (vilket man får ta ansvar för), dels för att dom river av det. Dels för att vuxna tror att Gud kan läka sår och sköter sår helt annorlunda mot vad vi gör (oftast).
 
 
Ingrid och norska Camilla från Bergen tvättar och finurlar lite vid vedhögen.
 
 
Zoe är ledsen, man gråter gärna lite extra också om någon bryr sig om en.
 
En stund i skuggan för lite mys.
 
Vad säger ni, sugen på en kopp te på golvet bland myror, spindlar och en och annan kackerlacka?
Iförd andras donerade kläder som skänktes till barnen.

Ingrid

 
Ingrid tvattar och ater en delikat middag som dom pa kockduellen formodligen skulle ha skrikit om-Tjejer vad i helvete har ni gjort! :)
 
Man far alltid bra tvatt och diskhjalp iaf :)

This is Africa :)


Telefonnummer!

Lite sent kanske men här är mitt nummer :) jag hade ändå inget första 8 dagarna eller så men smsa gärna eller hör av er +233547726919


Äntligen lite bilder!

Jag har äntligen kunnat logga in på wifi och det har funkat med första bilderna. Wifi verkar lite snabbare än vanliga uppkopplingen. Tyvärr är de flesta bilderna på vanliga kameran och inte på mobilen men lite kan jag bjuda på iaf. Och dessutom ett inlägg med svenska tecken! :)
Visst är dom fina väskorna?!
Hon som syr heter Millicent Binney och henne får ni veta mera om sen. Har tagit bilder på hur och vart hon jobbar. På bakgården på en träpall vid sitt hus syr hon. Hon tycker det är kul att hennes väskor ska åka till Sverige och hälsar.
Här är allt bra, är förkyld har tappat rösten men det gör inte så mycket. Igår spelade vi fotboll. Barnen mår ganska bra, nån har vattkoppor och en del har sår och bölder av alla se läskiga slag och så.
Fortfarande varmt! Glad att det funkade så ni iaf fick se lite av färgerna på första 50. KRAM!


Första kollektionen!


Vaskor snart i Sverige!

Heej!
Vart ska jag borja? Det hander sa mycket och det ar sa svart att komma in till ett fungerande internetcafe :(
Vi hade fest i lordags, det var uppskattat! Vi hyrde storsta ljustystemet och bjod pa paj, coca cola, godis, ballonger, trojor och kex. Dom dansade nat otroligt, alltsa helt sjukt duktiga pa att osa ar dom. Det var lite daligt vader men det gjorde inget. Strommen forsvann pga vadret men jublet som uppstod nar samanga barn skrek av glade for att dom skulle fa dansa till musik var oslagbar. Dom tog mig i hand och skrek och hoppade, sen hade vi party jaklar annakka :) :)
 
Magsjuk har aven jag varit, som att ligga i en bastu och hallucinera att det rammlar coccosnotter i skallen pa en, det finns ingen kallt i sikte och allt luktar illa. Magjuk pa ett utedass i 40 grade trummorna utanfor slutar ALDRIG TRUMMA,TUPPEN SLUTAR ALDRIG GALA OCH GETEN AR ALDRIG TYST, men man overlever det med tydligen fast just da ville jag kanske lite hem det erkanner jag :)
 
Vi far ta hand om en hel del sjuka barn, lite malaria, lite feber, sar, spysjuka osv.
 
Annars sa star de utanfor och ropar pa oss fran ca 6 pa morgonen, da ar det dags att kliva upp :) Dom flatar mitt har, vi laser bocker, diska far man inte gora sjalv, inte tvatta heller. Dom fragar varje dag hur man mar och man far ca 35 kramar om dagen minst. Pa en dalig dag.
 
Jag trodde verkligen jag skulle lyckas med en bild pa vaskorna idag! Men det verkar inte sa idag heller. Dom har forsokta att hjalpamig har i en timme nu men nej det gar inte. Det har man lart sig har i Ghana, inget blir som man tankt sig och sa ar det bara.
 
Vi har blivit lovade 50 vaskor som far hem med Ingrid pa fredag och minst 50 med mig. Dom ar sa snygga sa var snabb :)
 
Hoppas ni har det bra!

Ghana inlagg 2

Hej pa er!
Jag sitter vid en dator dar det ex inte gar att gora fragtetecken, det ar ocksa lights off i vad som kanns som hela Ghana sa det ar ett jakla liv av generatorer som snurrar for att detta ska funka.
Hur mar ni, svettas ni 
Det ser kul ut att skriva utan fragetecken eller parenteser men det far ga bra haha
Jag svettas men mar bra, men det gor inte Ingrid som nyss spydde rakt ut pa gatan har i Swedru dit vi har akt in igen. Fy hon var riktigt dalig alltsa. Fick ta en taxi hem ihallandes tva plastpasar. FY!
 
Jag hade med kameran for att lagga in bilder och visa idag men det ar helt enkelt for seg uppkoppling idag, far forsoka nasta gang.
Igar var det sjalvstandighetsdagen har i Ghana, det kan man val jamnfora med var nationaldag. Da var det march och uppvisning med skolorna runt om. Vi filmade sa vi kan visa sen.
 
Telefon skulle vi skaffa oss forta dagen, det har kjag fatt till idag for vi blev lurade pa forsta simkortet vi kopte. Krockade gjorde vi pa vagen in ocksa, forlat mamma, pappa och Daniel for att jag skriver det har, men det gick bra! Litet blamarke pa benet bara. Jag blev inte ens radd, som dom kor har ar man beredd hela tiden.
 
Till vaskorna. Vi har en kvinna, som har tagit hjalp av en annan kvinna i byn som ska sy. Hon som vi har anlitat ar lite battre pa att sy, vilket tydligen behovs for att klara av vaskorna som ar lite avancerade. Hon ska dock lara den har andra kvinnan till senare ocksa, vilket ar bra. Dock gar det i snigelfart frammat, vi ar dar varje dag men det hander inget. Igar kunde hon inte kopa tyg for det var stnagt i Accra pga. sjalvstandighetsdagen. Vi forstog efter en dag av att kolla pa tyger att det var omojligt for oss att hitta allt material och fa det till ett bra pris. Hall tummarna for att kvinnan har borjat sy idag, annars tror jag ska skrika HEY, och stampa med foten som man gor har i Afrika alltsa bli lite arg.
 
Igar hittade vi en liten kille, Raphael i en hog med tvatt utanfor dar vi bor, han hade sommnat och var brannhet, Malaria antagligen. Vi gav han resorb och alvedon, banan och kex. Han var battre pa morgonen, men inte blev det manga timmars somn inatt. Han bor pa barnhemmet for att hans mamma gjorde det, och nar han foddes stack hans pappa, hans mamma fick en ny familj och dar var han inte langre valkommen.
 
Just nu har jag tre sma killar och glor over min axel, dom undrar vilket sprak jag skriver pa. Jag undrar om dom kan lasa svenska, men nej, engeslak sager dom. Dom vill garna att jag lar dem svenska haha
 
Igar fick jag brev fran en kille som heter George, han skrev att han vill ha en ny skolvaska. Han borjade brevet Dear Maddame Sophie, I like you very much, you are a funny lady. Haha
 
Ryktet har borjat sprida sig om att vi ska fixa fest pa lordag. Dom fragade mig idag om det var for att jag fyllde ar. Nar jag sa att det var fest for dom sken dom upp och borjade dansa. Vi har bestallt pajer och ska kopa cola, kex och frukt. Alla ska fa trojor, ballonger och tandborstar. Det blir kul!
 
Zoe har sett ett par trosor jag har, rosa med svarta svalor pa. Hon fragar mig varje dag om hon kan fa dem.
 
Kram fram mig till er!
 
 
 

Hej fran Ghana!

Hej nu ar vi framme!
Det har tagit sin tid och vissa saker ar pa liv och dod har, som att aka taxi. Vi fick aven muta tullen for att komma in, med en pase klubbor! HAHA
Pa barnhemmet ar det bada sorligt och glatt pa samma gang, barnen ar jattesnalla och sota! Och dom vill ha uppmarksamhet hela tiden.
Vissa saker ar hemskt att se, det gar inte att forklara eller forestalla sig hur det ar i en san liten by dar vi ar nu. Det finns egentligen inga resurser till naganting. Barnen har vatten, klader och mat tack vare er som bryr er.
 
Att arbeta med ett sant projekt som jag gor har ar inte latt, jag ar glad att Ingrid ar med utan henne hande det inte gatt. Igar blev vi osams med Madamme som basar pa barnhemmet, hon ar valdigt speciell och vill ha pengar av oss till allt. Hon ar inte latt att kommunicera med pa nagot vis, varken sprak eller satt. Det loste sig tillslut men det var nara att vi akte darifran och badae jag och Ingrid var riktigt arg pa henne och hon pa oss. Vi skrek pa varnadra och Mickaela i Sverige fick medla, stackars!
Efter en hel del forhandligar tror vi anda att produktionen kan starta imorgon. Men det ar inte latt att veta :)
 
Johanna, det svenka tjejen som bor pa barnhemmet och vart dar i 4 manader ar en jakla hjalte. Hon ar jattebra med barnen och hjalper oss massa. En kanontjej!
Aven hon medlar med Madamme at oss.
 
Allt ar otroligt annorlunda, det ar sakert i alla fall! Man vaknar till ljudet av tuppar, getter och afrikans sang och trummor. Man duschar med att halla en hink over skallen, spolar i toan med en hink. Vi har en toa, men alla ar magsjuka lite titt som tatt sa det ar inte jattetrevligt dar. Det gar mycket handsprit och vatservetter! Vi har nastan aldrig el sa vi ater riktigt gott, eller nej haha!
Det ar ortoligt varmt, man blir lite dum sa varmt ar det. Men sa har det inte gatt sa manga dar heller!
 
Vi hors igen! Tank pa mig, jag tanker pa er :)
 
 
 

Mar. 02, 2013

Det är problem i kön då bloggar jag bilder :)


Alltid jag!


Hej då Sverige!!!

Nu kliver vi på! Jag är sist på för jag laddar telefonen och bloggar och ringer och smsar. Starbucks var stängt också men jag överlever ;)


Måste dra dom ropar på mig nu.
Kram på er!! Hej då :)

Ps. Det funkar inte med bilder med jag har safariskärp och skjorta. Hoppas dom inte tycker jag luktar illa av all parfym jag sprutat på mig i taxfreen :)

Okej hej då! Vi hörs när jag är där.


På Arlanda!

Nu sitter vi på ett dött Arlanda! Här är det knappt en människa. Vi har ju en hel dag som vi ska hänga här eftersom vi inte har skor och jackor som klarar någon snö. Annars hade bi vart bjudna hem till Mickaela på fika :)
Nu ska vi ha telefonkonference under dagen så vi får reda på det sista, eller ja några sista bra tips att tänka på. Vi får sällskap av min bästa vän strax, jättekul!
Vi var lite nervös att packningen skulle väga för mycket från Östersund men det gick ju fint! Fick till och med i några extra saker i min väska där det fanns ett kilo över tillslut! Hur det nu gick till.
På planet träffade vi en supertrevlig stilig kvinna som hette Harego som driver projekt för ett barnhem i Etiopien. Kolla in hennes arbete på:
http://axum-africa.org">axum-africa.org

Just nu tar vi en kaffe och har skypat lite med vänner och familj. Kollar ut på skitvädret och det ska inte bli jobbigt att lämna det :)

Vi hörs sen!

/Sophie och Ingrid


Sista kvällen hemma

Hej!
Hur mår ni? Har ni en fin fredag? Jag och Daniel har vart ute och käkat, på en ny thai på prästgatan i Östersund som var superfin och hade god mat. Åt phad thai som smakade exakt som i Thailand, och när jag kommer hem ska jag äta det minst en gång i veckan! Nu känner jag mig mest uppe i varv och tror inte jag kommer sova så mycket. Känner mig lite löjlig också eftersom jag inte vet hur länge jag ska vara borta, är jag så här stressad för 15 dagar känns det onödigt. Nu tänker jag på att jag hoppas att jag inte tycker det är hemskt att se så många föräldralösa barn, jag hoppas att ingen bli jättesjuk, ja ni vet sånt där som jag egentligen inte vet något om för jag vet ju ingenting... Snurrar lite i skallen bara.Daniel har laddat min i-pod och telefon full med ny musik och ljudböcker ifall jag inte kommer kunna sova och jag fick nya solo och elle till resan, han är snäll! :)
Ingrid har frågat mig en vecka hur mycket min väska väger, jag packade igår och vägde idag. Var helt säker på 25kg och tänkte på vad jag skulle kunna sortera bort ytterligare. Efter tredje vägningen, vägde väskan fortarande 13kg. Då hade jag alltså 10kg till övers i min väska, så det blev lite mer underkläder till mig och ett underlakan så slipper jag sova i och på samma. Sen kunde vi ta med oss mera skor till kidsen och kanske lite mera sjukvårdsprylar. Imorgon kommer jag vara på G från 7 ungefär, blir en halvseg heldag på arlanda. Alternativt att vi åker in en sväng till Sthlm, fast vi har ju inga jackor och sommarskor så jag vet inte. Ska iaf få träffa min bästa vän imorgon, kul! Daniel har laddat min i-pod och telefon full med ny musik och ljudböcker ifall jag inte kommer kunna sova och jag fick nya solo och elle till resan, han är snäll! :)
 
Har försökt flera dagar att blogga från mobilen men det går inte, hoppas det funkar imorgon på arlanda iaf. Ska jag lägga upp en bild på mig själv och min nya hudfärgdade midjeväska fjällrävenjacka som jag åker i :)
 
Tack alla snälla som önskat mig trevlig resa och lycka till!