Elina och Mikaela

Elina Bergstöm och Mikaela Lindstöm är två tjejer från Sveg i Härjedalen som 2008 åkte som volontärer till Ghana. Nu bor Elina i Åre och Mikaela i Stockholm- de brinner fortfarade för dessa barn och vill göra skillnad. Tillsammans med tre herrar Leif Lindstöm, Olle Grönvalls och Holger Gunnarsson har de startat stiftelsen ”Make a difference”
 
(Bild på när Elina och Mikaela byggt och målat toaletter till barnhemmet)

Nyameke orphanage & school

Alla insamlade pengar går direkt till barnhemmet, utan mellanhänder.
Bankgiro: 456-2534 "sowi"

Morgonradio och statistik

Imorse klev jag upp 06.00 det gör jag inte varje dag eftersom jag läser distans och kan lägga upp min egen tid sitter jag ofta uppe sent och sover lite längre.
-20°C ute imorse, burr!
Var strax innan halv 8 vid Radio Jämtland, där fick man plinga på en ringklocka vid en röd dörr innan dom släppte in mig i studion. Lite nervöst får jag ju erkänna men kul. Dom var jättetrevliga!
Lyssnar på radion nu och hör att dom ska prata med "järpen-tjejen som ska till Ghana", så jag fick alltså vara med två gånger på en dag, kanske vågar jag lyssna på mig själv...
Dagens horoskop passar förhoppningsvis in idag.
 
Sen fortsatte dagen med statistik B, det känns kanske lite mindre kul om jag ska vara helt ärlig, den kursen kan gärna vara slut så att det blir dags för praktik någon gång :)
 
 
(Bild på dagens horoskop, hur det såg ut i studion och ny litteratur att bita i) 
 
 
(Bild lånad från SR/jämtland-facebook sida, så såg jag ut imorse. Kanske syns det att jag inte alltid är uppe med tuppen?)
 

Radio Jämtland- morgon

På måndag alltså nu 21/1 är jag gäst i Radio Jämtland- morgon kl. 7.30-8.00.
Ni lyssnar väl? :)
 
Man kan lyssna via sverigesradio.se/jamtland båda när det sänds och i efterhand!
 

Ny inspiration

Tack till tjejerna på Lady Circle Östersund för en trevlig och intressant kväll som gav mig nya bra ideér och inspiration. Massa väskor köpte dom också :)
 
Tack Jasmine Olbrant
 
(Bild från promenix igår när Östersund visar en av sina bästa sidor)
 

Väskorna

Jag har ju tidigare nämt att i mitt projekt som jag ska genomföra
genom min praktik så ska jag låta sy upp väskor som jag sen ska sälja i Sverige. Det är supersnygga axelremsväskor i slitstakt afrikanskt tyg, så ekologiskt det kan bli då varenda liten stuv och tråd tas tillvara på av kvinnorna som syr, och ofta är det återanvänt från en klänning eller likande. Fraktar gör jag själv samtidigt som jag åker hem så inget extra miljöförstöring. Så här är det tänk att det ska gå till:
Jag har med mig beställningar till Ghana på väskor (jag har nu mellan 50-60 st) i byn där barnhemmet är ska jag och Ingrid anlita sömmerskor, kvinnor. Dom jobbar under förhållanden man själv inte kan drömma om, syr på gatan och tjänar i princip ingenting- vilket jag och Ingrid tycker är skit! Därför sponsrar Ingrid mig med detta projekt för att kunna ge kvinnorna skäligt bra betalt för dessa vacka väskor. Efter import av väskorna tillbaka till Sverige går all vinst oavkortat till barnhemmet! Vi tycker detta är ett jättespännande projekt både för att kvinnorna är värda högre lön! Och det ger förhoppningsvis en bra peng till barnen. 
 
I vår dröm skulle vi vilja sälja 100 eller 1000 väskor, men det finns två saker som håller mig lite vaken om natten. Dels tiden, jag har två veckor med Ingrid på mig att med tolk "göra affärer" (som jag brukar säga) i ett annat land, ute på landsbyggden där bankomaterna är tomma på pengar och det man skickar på "posten" blir sålt på gatan. Tiden hör väl egentligen ihop med punkt två, som är- vi vet ju inte innan hur många som kan vara delaktiga i det här. Hur många kan arbeta med att sy och hur lång tid tar det? Men! Ingrid kan sina business och jag med när jag lägger den sidan till så vi ska göra allt vi kan och börja dag 1. 
 
Här är väskorna, snygga va!
 
 
 
 
 

Uppdatering!

 Hej!
Jag har varit lite seg på att updatera, men däremot har det hänt grejer på andra ställen. Jag har flyttat till ny lägenhet, gjort två redovisningar, haft en 3 dagars tenta och:
Resan är bokad!
Jag och Ingrid åker 2:a Mars och Ingrid tillbaka till Sverige den 16, då stannar jag 5 dagar till på barnhemmet och möter sen upp en vän för att åka vidare i Ghana beräknar komma hem i slutet på månaden eller början på April. 
Jag och Ingrid träffades på en fika igår för att fixa visum och prata ihop oss lite. Jag får mitt nya pass idag eller imorgon så sen kan vi skicka in. Ringde till Ghanas ambassad i Danmark igår för det var lite oklar info tycker jag om vad det exakt skulle kosta, man skickar massa papper och sitt pass plus kontanter både för visum och för att dom ska skicka rekomenderat tillbaka. Det känns lite sådär att behöva lägga pass och en del  kontanter på posten men så funkar det.
Vi har börjat fundera på saker vi ska packa med oss. Ingrid är så härlig, pigg och glad! Vi kommer ta med egen mat dit och hon ska donera en ny kokplatta, vad jag fattar finns det "bara" nån gasolaktigt där vi ska bo nu, el kan det ju i och för sig vara si så där med. Så vi funderade på mat som håller för lång resa och som klarar sig utan kyl för det finns ikke. Jag måste köpa myggnät, kollar efter ett bra till bra pris nu, tips någon?
 
Ingrid har även fixat så att vi ska ta med oss massa pennor och papper till barnen och godis. Vårdcentraler i Jämtland har också donerat saker som vi kan ge till barnhemmet. 
Jag tror också jag lyckas köpa en filmkamera så vi kan dokumentera!
 
I övrigt har jag inte förens i veckan (jag vet inte vad jag tänkt innan) börjat reflektera över att det kommer vara varmt, alltså runt 40°C! Det är Afrikas varmaste period nu, här sitter man i -16°C.
 
Jag har också fått den äran att bli inbjuden på Lady Circle möte ikväll här i Östersund, det ska bli jättekul!
 
 
TACK KATARINA PORTH FÖR DITT BIDRAG!
 
 
(Bilder från lite om det som händer på min sida av stan, hoppas ni har det bra allihopa!)

Längtar!

Det som kändes så långt bort börjar komma närmare, bara ca en månad kvar så är jag där. Ska bli kul att träffa alla! Läste om en annan svensk tjej som är på barnhemmet nu. Hon skriver bland annat att hon kliver upp 5.30 på morgonen för att hjälpa barnen vakna, tvätta sig och få kläder. Till frukost får de gröt fast den är så utspädd att den smakar mest socker med enstaka grötflingor. Hon skriver också om att inte räcka till, det finns så många barn och det är jobbigt när dom gråter. Barnen är jättesnälla och glada, dom hjälper varandra. Det har andra som varit där också berättat för mig, de "äldre" barnen sköter de mindre. Och hur glada dom blir för lite uppmärksamhet, dom vill hålla din hand och kramas. Jag ska vara kramsjuk när jag åker dit, och kanske lite mättad på kramar när jag kommer hem :)
 
Bankgiro: 456-2534 "sowi"
 
 
 
 

Vad jag läser om just nu

Denna vecka ska vi ha seminarium om etik. Jag läser just nu om att hälften av jordens befolking lever i yttersta fattigdom och delar på mindre än 2 % av jordens sammanlagda BNP. 11 miljoner barn (under 5år) dör varje år av fattigdom (Brüdle, 2011). 

Rättvist?

Det här är Esi, hennes mamma övergav henne och lämnade henne på gatan. Esi har vattenskalle och är jättesjuk.
 
 
 
Som om det inte vore sorgligt nog, så skulle hennes operation kosta så mycket pengar att de andra närmare 100 barnen inte skulle få mat, vård eller skola på flera månader. 
 
Alla insamlade pengar går direkt till barnhemmet, utan mellanhänder.
Bankgiro: 456-2534 "sowi"
 
 
 

Brev

Jag läste ett brev som Baba 10år skrivit, han har ingen familj och hans dröm är att komma till Sverige. Så här skrev han till Mikaela:

"Letter to sister Mikaela
Dear sister Mikaela
Im happy to write you this letter. The reason why I am writing you this letter that we all thank you for coming back. You and your people a pleasant stay. You are welcome to Ghana. May God bless your family and friends for all the things you have done for us, its very good. Please next time you when you are coming, send me to your hometown. Please remember me all the time. Me too I remember you all time. Me and Kofi Leif always remember you because you are kind. Thank you for receiving my letter. God bye.

Your friend Baba and Kofi Leif"

 

Alla insamlade pengar går direkt till barnhemmet, utan mellanhänder.

Bankgiro: 456-2534 "sowi"

 

 

 (Kofi Leif och Baba)

 


Zoé

På barnhemmets egen blogg skrev Mikaela om Zoé. Hon en av de föräldralösa barnen på Nyamekye. Hon är en fantastiskt smart, duktig och fin tjej. Tyvärr lider hon av en genetisk sjukdom som gör att hon till och från mår väldigt dåligt och måste läggas in på sjukhus.

I värsta fall kommer hon inte få leva ett långt liv. Det gör ont i hjärtat.

Du kan hjälpa Zoé.

 

Alla insamlade pengar går direkt till barnhemmet, utan mellanhänder.

Bankgiro: 456-2534 "sowi"

 

 


Vad motiverar dig?

Hoppas nya året har börjat bra
Själv är jag åter i "skolbänken" som är där min dator står eftersom jag läser distans, vilket är både skönt och kräver viss diciplin en del dagar för att göra det som står på schemat och inte falla in i "Alfons lag"- jag ska bara....
Jag känner mig i alla fall uppladdad efter lite egentagen ledighet i Trysil. Under jul och nyår har många intresserat sig för det jag gör och det är kul! Under luciafikat på ICA visade jag också väskor som är sydda i Ghana. Jättesnygga i slitstarkt afrikanskt tyg. En del av mitt projekt infattar att jag ska låta sy upp dessa väskor som sedan ska säljas i Sverige och all vinst går till barnhemmet. Jag har redan fått beställning på ca 30st. Bilder på och mer om dessa kommer. Jag funderar på andra saker som kan motivera att ge ett bidrag?
Vad skulle få dig att (helst bli månadsgivare) ge ett bidrag?

Skriv gärna till mig, jag tar tacksamt emot alla tips, förslag och idéer. 
 
 
Hur ser din skola eller arbetsplats ut? (Bild på hur en dag i skolan kan se ut i Ghana)
 
 

BARNEN BEHÖVER DIG.

märk ditt bidrag med "sowi"
BANKGIRO: 456-2534