Självständighetsdagen

Den 6 Mars firar Ghana självständighetsdag, vilket var kul att vi fick vara med på. Stämmningen kan man likna med nationaldagsfirnade som jag hade i skolan och lite till. 
 
Ghana är en republik i Västafrika som gränsar till Elfenbenskusten i väst, Burkina Faso i norr, Togo i öst och Guineabukten i syd. Under tidig kolonialtid utgjordes det som i dag är Ghana av ett antal olika kungadömen, många tillhörande folkslaget fante längs kusten i inlandet. Byteshandeln med europeiska stater var mycket bra efter kontakt med portugiserna på 1400-talet och år 1874 etablerade britterna kronkolonin Guldkusten (jag har vart på fortet där flest slavar skippats från hela Afrika men det kan bli ett annat inlägg..)

 

Ghana var en av de första afrikanska staterna att uppnå självständighet, år 1957.

Från 1957 var landet en självständig stat i Samväldet och 1960 blev det en republik, med Kwame Nkrumah som första president. Vid självständigheten ansågs Ghana som ett av de mest välmående länderna i Afrika, men ekonomiskt vanstyre och sjunkande kakaopriser på världsmarknaden har undergrävt landets ekonomi. Med undantag för perioden 1979–1981 hade landet ett militärt styre mellan 1972 och 1992, då den tidigare militärledaren Jerry Rawlings valdes till president.

Militären hade även makten 1966–1969 (ta infon med en nypa salt den är mest från: Wikipedia). 

 

På skolan hade man förberett med att träna på att marchera, och alla skulle ha vita strumpor och helst svarta skor (Johanna fick rycka ut med sin plånbok igen). Jag och Ingrid hade passande nog också med oss en hel påse med skor, där några var svarta och det blev nästan bråk om dom. Skolan och eleverna var jättestolta över att få vara med och marchera då man mötte upp andra skolor från runt om så det var viktigt att se representativa ut (alltid i Ghana hur fattig man än är, man får inte slå sig ner på trottoarkanten ens om man väntar på bussen  och det tar en timme och benen går av, då blir man uppdragen för det är bara uteliggare som sitter på gatan, marken exempelvis). Marchen gick till en närliggande park där det var upställning och massa barn och det var popcorn och sockerrör man tuggar på och sådär, lite fest. När jag stog i publiken och kollade på när "våra" barn showade blev jag spottad på av en äldre kvinna, hon sa något som man får anta var rätt fula ord och tyckte nog inte att en vit kvinna hörde hemma i hennes publik (jag får väl förstå det då det är svensk design på fortet som fraktat mest slavar, det ligger på cape cost). 

 

Här möts skolorna upp i byn

 
Skolflaggan
 
March!
 
Publik
 
 
Camilla gosar lite
 
 
Ingrid och utklädda poliser, dom ville att vi skulle dansa med dom 
 
Uppställning 
 
Publik

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback